Wat is Douglas

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar.

Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van Eiken, Beuken of Vuren. Toch zullen een hoop mensen, ook in Nederland, al vaak langs een Douglasspar zijn gelopen. Als je eenmaal de boom herkent is deze op een groot aantal plekken te spotten. De afgelopen jaren is de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.

Natuurlijk hoge duurzaamheid
Douglas heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid.
Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij is het esthetisch gezien gewoon mooier dan geïmpregneerd hout.

Toenemende beschikbaarheid
In grote bosgebieden van West Europa(in het bijzonder Frankrijk en Duitsland) is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien.

In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren als doel om het gebruik van inlands hout te doen toenemen. Douglas zal daar in de toekomst voor een steeds groter gedeelte aan bijdragen.

Houtbeschrijving Douglas

Wij hebben ervoor gekozen om voor onze meubels gebruik te maken van mooi geschaafd Douglas hout. Dit heeft vele voordelen, waaronder minimale splinters, maatvastheid, mooi strak uiterlijk van de meubels.

Het Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig.

Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor. Dit hars is te verwijderen doormiddel van Thinner, niet schuren. Ook komt het voor dat er na droging scheuren in het hout ontstaan, aan deze scheuren zijn niets te doen en kenmerken de duurzaamheid van het materiaal.

Het in Nederland groeiende hout dat onder de naam inlands Douglas wordt verhandeld, is door de bredere groeiringen grover van structuur dan het geïmporteerde hout. Het bevat veelal brede banden dat ervoor zorgt dat het hout een behoorlijke sterkte heeft.

Douglas is van nature sterk en onderhoudsarm. Douglas hoeft u niet te behandelen echter zal naar verloop van tijd vergrijzen. Indien u de oorspronkelijke kleur wilt behouden kunt u Douglas behandelen met een beits of olie.

Wij willen u erop wijzen dat het hout van de artikelen veelal is uitgewerkt, maar het blijft hout. Hout krimpt, zet uit en kan naar verloop van tijd iets gaan schotelen of kromtrekken. Typerend voor Douglas is de lengte scheuren die regelmatig voorkomen. Ook kan het voorkomen dat er door de werking van het hout hars zichtbaar wordt. Verwijder dit hars met Thinner, nooit schuren! Dit hoort bij het type hout en kan niet tegengegaan worden.